Site Meter Despre: batranii

Sunday, October 22, 2006

batranii

16.
sa vorbim putin despre batranii de la tine din sat;

dragii de ei, au un obicei tare simpatic. cum trec de o anumita varsta, isi cumpara sicriu, dantelutze si toate cele mai putin perisabile, pentru inmormantare. bunica, saraca, si-a cumparat tot ce stia ea ca trebuie pentru o inmormantare, (mai putin sicriul) de pe la 65 de ani; acum, bunica are 85.

adica, ea se astepta sa moara pe la varsta aia, pentru ca incepuse sa se simta inutila. asa cum inutili se simt mai toti batranii din satul tau, mai ales cei care nu sunt dispusi sa faca pe dadaca nepotilor lor. cum sa nu te simti inutil, cand o viata intreaga ai fost vita de povara, iar acum puterile te-au lasat?

inutili si calcati in picioare. situatia economica e de vina, ai spune tu. partial corect, nelutzule, da ia gandeste-te, de cate ori ai spus tu chestii de genul: al dracu, il cauta moartea pe-acasa si el face piata.

cu totii am auzit asta, nelutzule. pe batrani ii cauta moartea pe acasa, deci nu ar trebui sa mai iasa in lume, ca ne incurca.

un respect desavarsit pentru varsta senectutii razbate din toate sectoarele vietii sociale; mos, baba, hoasca, cotoroanta, cadavru ambulant, moartea-n vacanta, hodorog, ramolit, flescait, vrajitoare batrana, sac de oase, etc. toate astea sunt folosite pentru a sublinia respectul deosebit acordat oamenilor in varsta, acolo, la tine in comuna.

deci nici nu-i de mirare ca oamenii se simt inutili, nu-i de mirare ca sunt luati la suturi pe peste tot, ca li se incalca drepturile, ca sunt dati afara din casa de catre copii, nepoti, necunoscuti, sunt inselati, batuti, et.

nu-i de mirare ca-s tratati ca niste handicapati, ca-s nevoiti sa stea la cozi interminabile pentru medicamentele lor. in fine, nu-i de mirare ca se simt inselati de catre ceilalti si de catre stat. pentru ca chiar sunt.

aia e, mai nelutzule, in ultimii ani m-am gandit cu groaza ca s-ar putea sa nu reusesc sa plec din sat, drept pentru care voi fi nevoit sa infrunt zilnic situatii degradante, sa ma las calcat in picioare, jefuit, dispretuit.. intr-un cuvant, sa imbatranesc in romania. stima noastra si mandria.

No comments: