Site Meter Despre: nu pot sa dorm firar a dracu de cafea..

Sunday, October 22, 2006

nu pot sa dorm firar a dracu de cafea..

1.
ma nelutzu, ma, nu pot sa dorm firar a dracu de cafea. profit de ocazie sa-ti spun ca in orasul meu tocmai s-o petrecut o drama. Un dement a mitraliat elevii unui colegiu. "e mai linste in satul meu", o sa spui tu, probabil. da nu uita, ma nelutzule, ca nici macar o furca bine manuita nu face cat o mitraliera. ia imagineaza-ti de pilda, ca ai imparti mitraliere la carciuma, in preajma alegerilor. chiar daca nu-i intereseaza pe ai tai cine iese primar, tot se lasa cu macel.

aia e ma, nelutzule, acolo unde sunt frustrarile cele mai mari se intampla chestiile cele mai nasoale. si nu-mi spune ca la tine in sat e pace si armonie.

uite, vezi, d-aia cate unu-si pune dinamita-n buzunare si se duce la allah. "ce naiba sa fac cu viata asta de kkt?" - pare sa se intreabe el. si vezi tu, ma, nelutzule, maine poimaine asa vor gandi si aia din satul tau.


2.
sa-ti spun, nelutzule, de ce nu mi-a placut mie la mine-n sat. pai in primul si in primul rand, munceam cat doi si castigam cat jumate. asta nu ar fi fost o asa de mare tragedie, daca tot restul ar fi fost ok. da vezi tu ma, nelutzule, in satu nostru mai traiau si altii: primaru, militianu, carciumaru si negustoru. si astia, asa cum stii si tu, ne bagau cate o flegma de cate ori prindeau ocazia. si o prindeau des, bre. inca imi mai amintesc cand trecea coloana oficiala, cu primaru-n frunte, apoi carciumaru cu sareta, ciobanu si negustoru-n urma, in caruta. io trebuia sa-mi trag bicicleta pe dreapta, ma, ca sa nu ma arda militianul. pana si oile ciobanului se numea ca-s coloana oficiala.

si las ca nici intre noi nu domnea pacea si armonia. mai tii tu minte cand l-ai palit pe vasilica cu sapa, ca mutase gardu cu trei centimetri? pai nu te-ai cam pripit, mai nelutzule? era mare lucru sa mai masori odata inainte sa te avanti cu sapa si sa vezi ca gresisei tu masuratoarea? ce dracu, ma nelutzu, doar stiai ca metrul tau incepe de la al doilea centimetru, ca pe primul il mancase mitza.

acuma nu stiu ce sa mai zic, da parca nici intre prieteni nu mai mergeau lucrurile asa cum trebuia. cand iliuta a plecat in italia, s-o bucurat toata lumea. in primul rand nevasta-sa. da mai tii tu minte cum o fost cand s-o intors cu audi? el se uita de sus la noi, iar noi ne uitam la el de jos, da tot de sus cum ar veni.

asta-i, ma nelutzule: nu oricine poate parasi cu usurinta satul. unii sunt atat de legati de vatra satului, de boii lor, incat decid sa ramana alaturi de ei. chiar si printre aia care pleaca, unii tot alaturi de boii lor raman, cu mintea.

sa nu uiti, ma baiatule, ca la oras piata nu-i neaparat aia in care se vind legume&fructe, iar tarabagii nu-s neaparat aia care vand la taraba.

No comments: