Site Meter Despre: sa ne reintoarcem la capitolul "credinta"

Sunday, October 22, 2006

sa ne reintoarcem la capitolul "credinta"

19.
sa ne reintoarcem putin la capitolul credinta, nelutzule;

nu stiu e parere ai tu, adica stiu, dar prefer sa ma fac ca nu, dar bisericile alea care rasar ca ciupercile dupa ploaie sunt o adevarata jignire la adresa milioanelor de oameni care nu au o casa a lor. in timp ce 3 generatii din aceeasi familie se indeasa in acelasi apartament, in cartier se mai construiesc doua biserici.

in timp ce batranii sunt dusi cu forta la azil pentru ca nepotii lor nu au unde locui, noi punem de o catedrala a mantuirii neamului. as zice ca bisericile astea is construite peste morminte. mormintele sperantelor intr-un trai decent.

care-i diferenta intre a construi o biserica sau un bar? nici una; aceeasi lipsa de respect pentru omul amarat, care nu prea-si permite nimic dincolo de minimul necesar traiului. de fapt, daca ar fi sa ma gandesc mai bine, exista o diferenta: barul e o afacere cinstita.

nu ma intelege gresit, nelutzule, nu pledez pentru o tara fara biserici, insa dupa parerea mea sunt deja destule. as zice ca ar fi nevoie de spitale, mai degraba.

ce ma deranjeaza foarte tare e ca meleardarii de carton doneaza bani parohiilor, care mai pun de-un lacas, ignorand, impreuna, saracia crunta in care se zbat o parte dintre enoriasi.

adica, barosanii doneaza sume mari ca sa-si vada numele pe peretii unei biserici, da nu le-ar mari nici cu forta salariul minim proprilor angajati. ca sa nu mai zic ca uneori calca peste cadavre, la propriu; iar biserica legitimeaza aceasta stare de fapt.

daca privim din aceasta perspectiva, e ca si cum biserica s-ar lasa finantata de catre... dujman, ca sa nu folosesc termenul cel mai potrivit, care tot cu d incepe.

ceea ce nu e ok; iti poti imagina un spital finantat de catre o firma de pompe funebre? cam ce ti-ar inspira spitalul ala? ei bine, cam asta imi inspira si mie noile biserici.

No comments: