Site Meter Despre: meseriasii din sat de la tine

Sunday, October 22, 2006

meseriasii din sat de la tine

11.
asa, mai nelutzule mai, mai trecu o zi peste noi. fuse si se duse.

in seara asta am pofta sa vorbesc despre meseriasii din sat de la tine; profesionisti desavarsiti. mai ales alecu, zidaru, caruia nu-i iesea nici un zid drept daca nu lua juma de vodca de dimineata. trecem peste faptul ca oricum nu-i ieseau exagerat de drepte, ca nu suntem carcotasi.

da-l mai stii pe fanel? a murit saracu, s-a daramat casa peste el cand s-a impiedicat de structura de rezistenta. no, fanel asta era de pomina. nu reusea nimeni sa-l convinga ca gresia vine pusa pe jos, iar faianta pe perete. el, sarmanu, se ghida dupa principiul "ce-i mai scump punem la vedere", principiu care, de altfel, nu-i strain nici de ceilalti consateni de-ai tai.

matusa-ta, maritza, de exemplu: de ce-i trebuie ei monitor in vitrina de la bufet? sigur, ea crede ca-i tv color, dar orice ar fi, nu-si are locul acolo.

un alt meserias e ion, birjarul satului. el are ceas cu doua tarife. te-ai astepta sa te incarce la orice ora cu tariful de noapte, ca-l stii cam hot. da nu, ion e un hot jmeker: el porneste amandoua tarifele si-ti face totalu la sfarsit. asta n-ar fi nimic, ca la tine in sat e o regula sa fi furat, mai rau e ca trebuie sa-i suporti muzica, in timp ce te dai cu capul de crucile atarnate de plafon. ca ion e credincios. din fiecare ban pe care-l fura de la client, pune 1% in cutia milei, sa-i dea d-zeu noroc.

ca tot veni vorba de credinta, nelutzule, imi permit sa schimb putin subiectul, ca si asta-i interesant.

ce m-a mirat foarte tare in satul tau e ca toata lumea-si face cruci cand trece pe langa biserica. mi-e si frica cand calatoresc cu troleu si-l vad pe sofer facandu-si cruci largi, cu amandoua mainile. ma consolez cu faptul ca are, totusi, picioarele pe frana. ca daca ar fi fost in stare sa-si faca cruce si cu picioarele, ar fi profitat, cu siguranta.

ce vreau eu sa zic este ca, privindu-l asa, de la distanta, ti-ai putea inchipui ca satul tau e cel mai potrivit loc de trait de pe intreg pamantul. ai zice ca nimeni nu fura, nu minte, nu inseala, nu injura. oh, sfanta naivitate! m-am dumirit, intr-un tarziu, de ce-si fac cruci.

nu te-ai intrebat niciodata, nelutzule, de ce tarile cele mai religioase sunt locurile pe care le numim adesea "iadul pe pamant"?

pentru ca religia nu-i numai un set de concepte morale, nu, e si un instrument de manipulare. si de automanipulare. si mi se pare ca asa e si in satul tau. daca lumea nu asteapta ca bunul dumnezeu sa ii pedepseasca pe ticalosi si sa le rezolve problemele, poate reuseau sa si le rezolve singuri. da ei inca il asteapta pe dumnezeu asa cum ii asteptau pe americani cu 50 de ani in urma.

ar mai fi multe de spus vizavi de religie. mai tin doar sa subliniez ca il inteleg acum pe marx, dupa ce l-am respins din principiu, inteleg ce vroia el sa zica prin faptul ca religia este opiumul popoarelor.

No comments: